O nas

Od zgodnje pomladi pa do pozne jeseni je, posebno ob lepem vremenu, opazen precejšen obisk pohodnikov, kolesarjev in motoristov, ki se tudi zaradi neposredne bližine ceste radi ustavijo pri nas. V zimskem času pa se ustavljajo smučarji, ki se vračajo z visokogorskega smučišča Kanin ter gostje turističnih agencij, ki organizirajo sankanje. V neposredni okolici je kar nekaj naravnih znamenitosti, ki si jih je vredno ogledati, bolj adrenalinsko usmerjeni obiskovalci pa se lahko preizkusijo tudi v vodnih športih ali plezanju.

Gostilna Žvikar je na bovškem in širši okolici najstarejša gostilna, ki se po zgodovinskih virih ponaša s kar 400 letno tradicijo. Včasih je bila to furmanska gostilna, saj je mimo vodila najkrajša pot med Dunajem in Trstom. V času 1. svetovne vojne gostilna ni obratovala, saj so bili zaradi neposredne bližine fronte lastniki izseljeni, objekt pa je bil porušen. Poslopje je bilo kasneje obnovljeno, vendar po potresu leta 1976 tako poškodovano, da ga je bilo potrebno porušiti ter zgraditi novega.

Iz gostilne izhaja tudi znani blejski posestnik Ivan Kenda, ki se gostinske obrti učil na Bledu. Kasneje je odšel v Bolgarijo in tam uspešno vodil večje hotelsko podjetje. Zatem se je vrnil na Bled, kjer je leta 1918 kupil graščino s pripadajočimi posestvi, hotel Park ter jezero. Kenda je hotel moderniziral, uredil kopališče ter bistveno pripomogel k temu, da se je Bled razvil v moderen turistični kraj. Več o njegovem življenju in delu je opisano in prikazano v stalni muzejski zbirki na steni gostinske jedilnice.